Comedy, waarom toch..

Het is begin juli en de zomerstop staat weer voor de deur. Dit houdt in dat er de komende twee maanden een stuk minder comedy te zien is en er dus een stuk minder plekken zijn om te spelen.

Als ik eerlijk ben, kijk ik ieder jaar uit naar deze periode. Ik heb het dan even gehad met het wereldje. Want let’s face it, Goede Tijden Slechte Tijden is niks vergeleken met comedyland.

Wat ik zelf wel merk aan het eind van een periode van niet spelen, is dat de stap om weer op het podium te gaan staan, heftiger is. De zin om het te gaan doen wordt steeds groter maar daarbij gaat de spanning ook mee omhoog.

Volgens vele lijstjes die op het internet circuleren is stand-upcomedy een van de grootste angsten die mensen hebben. Niet om naar te kijken, al begrijp ik dat sommige comedy avonden hele grote angsten bij het publiek naar boven halen, maar om te doen.

Het “spreken voor een groep” maakt mensen angstig. Ze gaan zweten, trillen, stotteren, kunnen niet stil staan of vallen flauw.

Iedereen die ooit voor het eerst voor een groep mensen heeft gestaan heeft die angst moeten overwinnen. Laat staan als je ook nog moet zorgen dat die mensen om je grappen lachen en je ze een leuke avond moet bezorgen. Die druk om het goed te doen heb ik altijd en eens in de zoveel tijd ga je een keer dood op het podium. En dat is fucked up. Maar waarom blijf ik het dan doen. Waarom blijven comedians dit doen? En waarom doen we dit keer op keer op keer op keer? Ook na een rustige periode, opnieuw een uur reizen om ergens 8 minuten voor 2 mensen op te treden?

Toen ik op Google zocht naar ‘waarom willen mensen op een podium staan?’, was het eerste wat ik zag een artikel van Psychologie Magazine over Narcisme. Nu denk ik dat er zeker wel iets narcistisch zit aan het feit dat ik standup doe en als ik denk aan mensen op podia in het algemeen. Ik vind het fijn om op een podium te staan, ik krijg er een kick van én het is verslavend. Aan de andere kant is masochisme ook best van toepassing, al denk ik niet dat veel mensen genieten van het “doodgaan” op een podium. Maar narcisme, het klinkt zo negatief, en ik wil gewoon leuk gevonden worden..

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s