5 jokes a day

Op Facebook is er onlangs de vraag gesteld aan diegenen die nog niet van comedy kunnen leven, of zij dit in de toekomst wel zouden willen en wat ze er nu al voor doen om dat doel te bereiken. Een pro-comedian reageerde met onder andere de opmerking dat je elke dag 10 grappen moet proberen te schrijven. Hier werd een beetje lacherig en vreemd op gereageerd door twee open micers die zelf nog niet heel lang bezig waren, terwijl de pro die het zei onlangs in de Kleine Komedie stond met zijn one-man show. Apart, vond ik, want al is tien jokes ambitieus, je zou toch op zijn minst de raad van deze persoon serieus moeten nemen en eigenlijk is er met ambitie vrij weinig mis in een drukke sector als deze (er zijn natuurlijk meer aspecten dan puur grappen waar je aan moet werken, dus tien grappen per dag zou je ook kunnen zien als een verhaal met daarin 10 grappen, of in ieder geval grapjes die de vaart erin houden. Of in ieder geval iedere dag iets aan je set werken oid (Dit verhaal is veel te lang om tussen haakjes te staan trouwens.)).

Onderhandelen
Een week later was ik aan het appen met een comedian die een beetje vast liep met schrijven. Een lampje verscheen boven mijn hoofd en ik kreeg een lumineus idee (daarom heet die shit zo, waaat?! Mind=blown) en zei: “wij appen elkaar ’s morgens een onderwerp en ’s avonds sturen we elkaar tien jokes over dit onderwerp.” Hij zei”vijf.” En ik zei “ok”. De volgende dag stuurde we elkaar een onderwerp en warempel; we hadden ’s avonds allebei vijf jokes of zelfs meer. Allemaal goed? Nope, maar zeker twee decent die verder uitgewerkt kunnen worden. Vrij snel kwam er een derde persoon bij….en een vierde…en een vijfde….en de chaos van wie geeft wie nu onderwerpen was compleet. Degene met wie ik dit ben begonnen is er inmiddels weer uit, maar met zijn vieren gaan we aardig door zo. Niet elke dag, maar bijna elke dag zijn er zeker twee mensen die met toffe dingen komen en soms doen meerdere mensen éénzelfde onderwerp. We hebben nu net afgesproken in het weekend rust te nemen en binnenkort met zijn vieren eens een schrijfsessie te houden.

Werkt het?
Ondertussen ben ik denk ik ongeveer een onderwerp of 20 verder en heb ik dus 100 grappen, waar een klein percentage mijn set in zal gaan. Maar afgezien hiervan; doordat je dit iedere dag doet, staat je kop open ofzo…volg je me nog? Ik begon ineens veel meer dingen te zien als potentiele comedy; De meid bij de Jumbo die tegen haar moeder zegt dat ze “op haar verjaardag goede verhalen heeft gehoord over de Bossche Bollen van de Jumbo” het kassameisje die me in ruil voor een “prettig weekend” enkel een “prettige dag” terug wenst en als klap op de vuurpijl de mevrouw van de Primera die me na de aanschaf van 3 rouwkaarten een “Prettig weekend!” wenst…het ineens iets waar iets in zit…zeg maar.

Hoe werkt het?

Ik kan het iedereen aanraden, al is het maar voor de lol. Het is een vrij simpel principe;

– Je maakt een app-groep aan. Je kan dit, google het anders.
– Je nodigt mensen uit. Een kleine groep is aan te raden.
– Heel casual post je een schandalige foto als groepsfoto.
– Iedereen zoekt ‘s morgens een onderwerp en wijst die toe aan een ander (meestal een krantenartikel).
– En iedereen post ’s avonds zijn grappen in de app-groep.
– Iedereen tongzoent digitaal en zegt hoe fucking grappig de ander wel niet is.
– Superdoei

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s